Грушево-горіховий торт

Івано-Франківськ смакує гофрами з “Мануфактури”, пастою з “Fabbrica”… та грушевим тортом з “Говорить Івано-Франківськ” від Delikacia. Я дуже скучила за цим містом, тож цей торт - за мотивами грушевої казки з улюбленої кав’ярні.



























Інгредієнти (для торта діаметром 21 см):

160 г борошна
110 г масла
1 ст. л. цукру
дрібка солі
3-4 ст. л. холодної  води

2 груші
жменька горіхів
3 ст. л. густого джему (тут абрикосового)
1 ст. л. кориці
600 г крем-сиру
15 г швидкорозчинного желатину
50 мл молока
склянка цукрової пудри

1 склянка цукру
1/2 склянки жирних вершків
1/4 склянки води
1 ст. л. вершкового масла

Для тіста борошно змішати з сіллю та цукром, масло порізати невеликими кубиками, додати до борошна та пальцями ретельно розім’яти так, щоб утворилась крихка маса. Додати 3-4 столові ложки холодної води й замісити еластичне тісто. За бажанням можна додати жменьку грецьких горіхів. Тістом вистелити дно змащеної маслом форми для випічки. Духову піч розігріти до 200 градусів. Випікати основу з тіста близько 40 хвилин.
У гаряче молоко висипати желатин та розмішувати до розчинення. Вершковий сир змішати з цукровою пудрою. Процідити молоко з желатином у сирну масу, ретельно розмішати.
Груші нарізати кубиками, посипати корицею та обсмажити на сухій пательні 3-5 хвилин. Змішати шматочки груш з джемом та рівномірно розподілити по основі з тіста. Вилити наверх сирну масу, розрівняти поверхню лопаткою чи ножем та поставити для охолодження у холодильник на кілька годин.
Для карамелі висипати на суху пательню цукор та залити водою. Тримати на середньому вогні допоки цукор не розчиниться й не стане бурштинового кольору. Тим часом підігріти вершки. Коли цукор буде готовий, влити у гарячі вершки й довго, ретельно мішати, допоки карамель не стане однорідною. Наприкінці додати столову ложку вершкового масла. Коли карамель трішки охолоне, залити нею торт, прикрасити горішками та грушею та поставити назад у холодильник на годину. Смакувати торт з кавою чи молоком.





Коментарі

Популярні публікації